Logo Department of Mathematics, Utrecht University
Intern
Home > Bachelor > Wiskunde >

De Major Wiskunde

Wiskunde is actueel en volop in beweging. In de major wiskunde krijg je verplichte vakken om je de wiskundige basisvaardigheden eigen te maken. Dit zijn de verplichte eerstejaars vakken:

Daarnaast heb je een ruime keuze uit vakken als:

Voorbeelden van wiskundige vraagstukken

In een hoek van een betegelde badkamer ligt een stapel kubussen, met zijvlakken precies zo groot als de tegeltjes. Wat zie je? Hoe zou je het tekenen? Wat verandert aan de tekening als je er een kubus vanaf pakt of bij plaatst? Stel je zaagt een kubusvormige stapel van kleine kubusjes langs een vlak in twee stukken. Welk patroon zie je dan in het zaagvlak? De tekening en het zaagpatroon zijn 2-dimensionale beelden van iets 3-dimensionaals. Zijn er ook dergelijke tekeningen/patronen die iets 4-, 5- of 6-dimensionaals voorstellen?

Voor welke m en n is de som van de eerste m getallen gelijk aan de som van de eerste n kwadraten? Dit probleem is bedacht en opgelost door Utrechtse wiskundestudenten tijdens het derdejaarsvak "Elliptische krommen". Achter deze schijnbaar onschuldige vraag zit heel eigentijdse wiskunde verborgen.

 
P.O.box 80010, NL-3508 TA Utrecht, The Netherlands, telephone +31 30 253 1430, fax +31 30 251 8394, e-mail department@math.uu.nl
   Webmaster: webmaster@math.uu.nl     Last modified: Tuesday 22 Dec 2009
xhtml   css