wiskonst.nl


De ruzies van van Ceulen - Biografieën - Simon vander Eycke


Simon vander Eycke (ook wel genoemd Simon Duchesne) werd geboren in Dôle, in the graafschap Bourgondie in de zestiende eeuw. Over zijn leven is weinig bekend. Zijn exacte geboorte- en sterfdatum zijn niet bekend. Vermoedelijk is hij in zijn jeugd naar de Nederlanden verhuisd. In de Nederlanden verdiende hij de kost met het geven van rekenlessen, waarschijnlijk in Delft.

In 1584 verscheen van zijn hand in Delft een werkje met de titel het boekje met de titel Quadrature du cercle ou manière de trouver un carré égal au cercle donné, et au contraire un cercle egual au carré proposé avec la raison de la circumference au diametre. In dit werk beweerde Vander Eycke de cirkelkwadratuur opgelost te hebben en stelde hij dat de verhouding tussen de omtrek van een cirkel en haar diameter gelijk aan (1521)/(484) Nadat Ludolph van Ceulen de onjuistheid van het werk van Simon vander Eycke had aangetoond in Kort claar bewijs, verscheen een tweede werk van de hand van Simon vander Eycke. In dit tweede werk, met de titel Claerder bevvys op de quadratvere des cirkels , verwerpt hij de waarde van (1521)/(484) en neemt hij (½)*√(√(1520)-32) als juiste waarde aan voor de verhouding tussen omtrek en diameter van de cirkel. Deze laatste waarde is door Nicolaus Raymarus Ursus Dithmarus overgenomen in zijn werk Fundamentum astronomicum en heeft daardoor enige bekendheid gekregen.

Bij de Staten van Holland heeft Simon vander Eyckes tweemaal een verzoek tot octrooi ingediend. Het eerste verzoek werd op 12 september 1595 gehonoreerd. Het verzoek diende voor het verkrijgen van octrooi voor een door hem ontworpen instrument. Met dit instrument zou de lengte op zee bepaald kunnen worden. De Staten van Holland verlenen het octrooi en beloven Vander Eycke een beloning indien "de inventie nuttig en goed zal bevonden zijn". Acht jaar later, op 19 juni 1603 werd aan Vander Eycke een octrooi verleend op een molen.

Bronnen: [Bierens de Haan 1878][Bierens de Haan 1878a][Katscher 1979]

 

©2008 www.wiskonst.nl